Kniplingernes historie kort fortalt
Miniudstilling på RSLM
Af Hanne Damgaard Hansen og Bente Lykkegaard

Knipling er et gammelt håndværk og menes at være opstået i Italien i 1500-tallet. Derfra har det spredt sig til Nordvesteuropa.
Tønder
I 1700-tallet udviklede kniplingerne sig til en regulær hjemmeindustri i området omkring Tønder, og omkring 1770 var der ca. 12.000 kvinder, der ernærede sig som kniplersker. De sad derhjemme og modtog tråd og mønstre fra en forhandler. Ofte var de på akkordløn, som blev afregnet i alen (= ca. ½ m. Red. bemærkn.)
For folk, som ikke har prøvet at kniple, ser det vanskeligt ud, men kan man først håndværket, løber fingrene næsten af sig selv, siger de mennesker som vi har spurgt.
Omkring 1850 begyndte de håndlavede kniplinger at blive udkonkurreret, dels på grund af skift i moden, men også på grund af konkurrencen fra maskinfremstillede kniplinger fra bl.a. England.
Populær hobby
Først i 1970´erne fik håndarbejdet en ny popularitet, men denne gang som hobby. ”Foreningen Knipling i Danmark” har mere end 1.800 medlemmer.
Fremgangsmåde til båndkniplinger
Der benyttes kniplebræt, som er underlag, hvor nålene fæstes. Som regel benyttes et bræt med valse, der kan drejes lidt ad gangen.
Kniplebrevet er et stykke pap, hvorpå mønstret og nålenes placering er trykt. Man prikker hullerne i pappet på forhånd med en prikkenål.
Kniplebrevet monteres hele vejen rundt på valsen, derved kan der i princippet fremstilles uendelige lange baner af de smukkeste blonder i forskellige bredder.
Tråden rulles op på kniplepinde parvis. Ved simple mønstre kan det være nok med 5 par. Almindeligvis bruges 30 -50 par, og meget komplicerede mønstre kan involvere over 100 par kniplepinde. Der bruges arbejdstegninger, hvor de forskellige slag fremgår.
Moderne kniplinger
I de senere år er der fremkommet mange kreative mønstre, hvor man bruger kniplebrætter uden valse til ikke-båndvævede kniplinger. Det giver mulighed for større arbejder såsom løbere, flakoner mm.
Tønderkniplinger har specielle slag
og deres egne mønstre fx ”Danmarks lille hjerte”, ”Christian den 4.-mønsteret”, ”Tønderknipling Ane”- designet af Karen Trend Nissen fra firmaet Karelly.