Svend Aage Hansen - Om dyrlæge Petersen, Frk. Gertsen og Flemming

Dyrlæge Petersens billedbog

Hvem var han så, den gamle dyrlæge Petersen?
Han var dyrlæge i Vandel og boede i det fine gamle dyrlægehus, som ligger lige over for Vandel Missionshus, godt gemt bag en høj hæk. Man kan dog ikke undgå at se, at huset er bevaret i sin oprindelige stil, og det er en fryd for øjet at beskue denne bygning. Her er ikke knaldet store grimme plastikvinduer ind, og gavlen har heller ikke mistet sine valme. Dyrlægens praksis og liv formede sig – for den ukendte – nøjagtig ligesom beskrevet i den engelske dyrlægeserie: ”Folk og Fæ”. Altså en ikke helt uinteressant tilværelse. I privatlivet led han dog den store sorg at miste sin elskede hustru i barselsseng; sønnen Flemming blev dog reddet, og han blev nu passet af den sygeplejerske, der netop havde passet moderen. Denne sygeplejerske hed: Frk. Gertsen, og hun f lyttede nu ind i lejligheden og passede - foruden sønnen Flemming - også dyrlæge Petersen. De blev aldrig gift; men levede i mange år som en lille familie. Indtil dyrlægen døde, herpå byggede Frk. Gertsen et lille aftægtshus i enden af dyrlægehaven, lige overfor Vandel Savværk.

Dette var meget praktisk, da dyrlægen og Frk. Gertsen privat kom sammen med mine bedsteforældre Marius og Mette Hansen. Derfor er disse også med på mange af de billeder, dyrlægen tog. Min bedstemor Mette og Frk. Gertsen mødtes i øvrigt tit over en kop kaffe; men den gamle sygeplejerske glemte aldrig sin fortid som sygeplejerske. Og brugte til sin død altid ordet ”De”, når hun tiltalte en anden person. Dette var ret usædvanligt på denne egn, hvor alle ellers bare sagde ”Du” til hinanden.

Dyrlægen var en ivrig amatørfotograf og tog rundt og fotograferede mange af den tids begivenheder og seværdigheder. Disse billeder blev senere foræret til mig af hans søn, Flemming. Efter nogen tids forløb skænkede jeg så disse gamle albums til Egnsmuseet i Vandel, hvor de i dag findes.

Nogle af billederne er samlet her (som PDF-filer):


Billeder fra Vandel - album 1
Billeder fra Vandel - album 2