Gæstebøjler og “lokumshjerter”

Når man før i tiden modtog gæster i hjemmets entre, var det vigtigt at vise dem, at de var velkomne. Det kunne være i form af et velkomstbroderi eller med dekorerede gæstebøjler i hjemmets garderobe.

Et andet rum, der også benyttedes af gæster, var toilettet, hvis man da havde et. I 1950’erne havde mange stadig udendørs lokum. Man klarede den personlige hygiejne ved køkkenvasken eller servanten og med en indendørs toiletspand. Det var derfor en kæmpestor forbedring, da man fik installeret et “vandkloset” med træk og slip.

Her kunne velkomsten være pynt i form af et såkaldt “lokumshjerte” med et lille digt. På hjertet stod der navn på det sted/turistmål, hvor det var købt.
Hjerterne kunne købes som souvenirs flere steder og var populære i 1950 - og 1960’erne.


“Digtene” på hjerterne er harmløs ”lokumspoesi”, som man godt kan byde sine gæster. Vi har fundet nogle i Anders Enevigs bog “Lokumsdigte og retiradevers. Grafitti- når det er værst”.
Anders Enevig har researchet på offentlige (herre)-toiletter og i litteraturen. Han fortæller i bogens forord, at det vistnok ikke er almindeligt med latrinær grafitti på dametoiletter.
Det har han kun delvist ret i. Vi, som har lavet denne lille udstilling, har mødt inskriptioner på dametoiletter, men er af den opfattelse, at de er sjældne, og at der ikke laves hærværk eller grafitti på pænt rengjorte og vedligeholdte toiletter.

Vi har fravalgt de mest anstødelige digte fra bogen og valgt nogle ud, som forhåbentlig tåler at se dagens lys.

Bøjle- og hjertesamlingen er venligst udlånt af en privat samler.
Kig ind i museets åbningstid torsdage kl. 10-16.