Grænseløse sting

Broderi og grænser

Af Bente Lykkegaard

Foto: Julius Guttesen

 Som supplement til den store broderiudstilling har Randbøl Sogns Museum fået mulighed for at udstille et fælles broderiprojekt i form af en ”genforeningsdug” på 5,5 x 1 m. Dugen består af patchwork-sekskanter med broderi over temaet ”broderi og grænser” - produceret på workshops af flittige ”brodøser” som markering af hundredåret for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

Bag projektet står Kirsten Rykind-Eriksen, (formand for Grænseforeningen Vejle Vesteregn, etnolog og mag.art), der har inspireret gennem foredrag, som sætter dugen ind i et historisk perspektiv, og Jane Ingerslev, (tekstildesigner), der har stået for det praktiske vedr. materialer og montering. 

Grænser kan være både fysiske og mentale. De broderede felter udtrykker på fineste vis de vidt forskellige tolkninger af temaet.

Dugen kan i februar og marts beses i den gamle skolestue, der er det eneste lokale med plads til så stort et broderi. Museet er åbent torsdage kl. 10-16. Kig endelig ind!

Der er udgivet et flot katalog, som redegør for tankerne bag projektet og de enkelte broderier. Kataloget kan købes på museet.