Grænseløse sting

Broderi og grænser

Af Bente Lykkegaard

Foto: Julius Guttesen

 Som supplement til den store broderiudstilling har Randbøl Sogns Museum fået mulighed for at udstille et fælles broderiprojekt i form af en ”genforeningsdug” på 5,5 x 1 m. Dugen består af patchwork-sekskanter med broderi over temaet ”broderi og grænser” - produceret på workshops af flittige ”brodøser” som markering af hundredåret for Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920.

Bag projektet står Kirsten Rykind-Eriksen, (formand for Grænseforeningen Vejle Vesteregn, etnolog og mag.art), der har inspireret gennem foredrag, som sætter dugen ind i et historisk perspektiv, og Jane Ingerslev, (tekstildesigner), der har stået for det praktiske vedr. materialer og montering. 

Grænser kan være både fysiske og mentale. De broderede felter udtrykker på fineste vis de vidt forskellige tolkninger af temaet.

Dugen kan i februar og marts beses i den gamle skolestue, der er det eneste lokale med plads til så stort et broderi. Museet er åbent torsdage kl. 10-16. Kig endelig ind!

Der er udgivet et flot katalog, som redegør for tankerne bag projektet og de enkelte broderier. Kataloget kan købes på museet.

Husk mundbind og CORONAPAS !

 

 

 

Mangler du en gave til manden der har alt og som er interesseret i lokalhistorie, så ring til Museet i Vandel.

De tog vore hjem II kr. 325,- 

Randbøl sogn I, II og III pr. stk. kr. 225,- 

Malere i Randbøl Sogn kr. 225,- 

Ødekirker langs den jyske hærvej kr. 175,- 

Mennesker der skabte udvikling kr. 198.- 

Den danske brigade i Sverige kr. 75,- 

Spidsbarren, nyeste udgave kr. 50,- udleveres gratis til medlemmer i december måned. Kan købes i DaglíBrugsen.

Spidsbarren, ældre udgaver kr. 5,- 

Alle bøger er skrevet af Niels M. Schaiffel-Nielsen 

Bøgerne kan sendes ved bestilling på mail eller afhentes. 

Modtager betaler portoen.

Vi har åbent på torsdag kl. 10-16. Eller efter aftale på tlf. 3022 5474

God jul ønsker

Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum, Grindstedvej 30, 7184 Vandel 

E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

www.rslm.dk - Tlf. torsdage 75 88 54 89 

 

Rundtur på museet

1 skolestuen

 

CoronabilledeBillede1 

”Corona-konsekvenser”               

Forsinket fejring af museets 90-års jubilæum blev gennemført den 19. november med rigtig god tilslutning, dog med et kedeligt efterspil i form af, at en del deltagere i dagene efter blev testet positive for Corona-virus. Så vidt vi er orienteret, slap de fleste smittede heldigvis med et forholdsvis mildt forløb, men vi ville som arrangører gerne have været det foruden. I øvrigt blev en rigtig hyggelig aften med god mad, dejlig musik og fællessang.

Tak til Præstens Blues Band for musikalsk underholdning og ledsagelse til fællessangene.

Vi oplevede i december 2021 for første gang, at ingen børnehaver eller skoleklasser kom på besøg på museet, og vi følte os nødsaget til at aflyse det traditionelle første søndag i advents åbent hus-arrangement, fordi Corona-smittetallet var voldsomt stigende, og at det ikke ville være muligt at holde fornøden afstand mellem eventuelle besøgende. Samtidig var der ventetid på PCR-tests for de frivillige, og belært af erfaringerne fra jubilæumsfesten turde vi ikke binde an med arrangementet. Meget ærgerligt, da der skulle have været julemusikalsk underholdning i skolestuen.

Vi ser - som alle andre - frem til, at pandemien hører op engang inden længe!

 

 

”Fejl og mangler”

Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum har gennem årene været involveret i udgivelsen af flere historiske boger, som er blevet / bliver solgt fra museet. Det sker, vi får henvendelse fra interesserede læsere med kommentarer til indholdet. Vi har derfor besluttet, at hjemmesiden fremover vil bringe relevante oplysninger og rettelser til bøgerne, efterhånden som de måtte komme os for øje / øre. (Red.) Ring eller skriv til RSLM: Tlf.: 75885489 / mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Om sognerådsmøder / kommunekontor: Fra Regner Hansen, Vandel, har vi modtaget flg. oplysninger vedr. afholdelse af sognerådsmøder i Randbøl Sogn sidst i 1950´erne:

Møderne blev i en periode afholdt på et midlertidigt "kommunekontor", Bindeballevej 12 i Randbøldal, (den tidligere telefoncentral).