Kravlenissen – en dansk opfindelse

Julestue og særudstilling på Museet i Vandel

Kravlenisser på Randbøl Sogns Museum, Grindstedvej 30, 7184 Vandel

Årets juleudstilling på museumsloftet omhandler kravlenissens historie. Museet er julepyntet med juletræ i den gamle skolestue og gammeldags julepynt i alle rum. Kig ind i åbningstiden torsdage kl. 10-16.

Udstillingen viser 40 forskellige kravlenisse-helark med overvægt af Frederik Brammings kendte nisser med nissehuer uden kvast.

 

Frederik Vilhelm Bramming blev født den 23.1.1911 i Frederikshavn. Hans far, som var en dygtig forretningsmand, døde i 1915, og i 1922 flyttede hans mor Emily til hovedstaden. Frederik startede i 5. klasse på kommuneskolen ved Sundholm på Amager. Han begyndte at tegne i skolen, og da han afsluttede realeksamen i 1928, gav hans lærer Thorvald Rifbjerg (Klaus Rifbjergs far) en skriftlig anbefaling. ”Frederik er en særdeles flink og velbegavet ung mand med et godt humør. Da han har ganske afgjorte Anlæg for Tegning, er det muligt, at han på det Område med Tiden vil kunne blive noget betydeligt”

Bonnéns og Bergenholz

Frederik kom i kontorlære, som hans mor ønskede. Det var ikke noget for ham, så efter elevtiden søgte han optagelse på Folmer Bonnéns tegne- og maleskole. Igennem de to år, Frederik fulgte uddannelsen, udviklede han sin runde humoristiske stil. I 1934 kom den ganske unge dreng til reklamebureauet Bergenholz i Vesterbrogade, Kbh. Her havde man et tegnefilmstudio, hvor Frederik lærte at animerede reklamefilm.

Frederik udtalte engang: ”At lave reklamefilm er virkelig noget, man lærer at tegne af, for når figurerne skal bevæge sig, kan man ikke nøjes med at tegne én synsvinkel, men man må tegne alle faser”. I Frederik Brammings efterladte arkivmateriale, kan man se, at han har medvirket ved tilblivelsen af flere reklamefilm bl.a. for Nilfisk.

I 1936 udgav Bergenholtz et reklamehæfte ”Peters Julerejse”. Det var dette år, Brammings glade nisser satte sit præg på den danske jul. Den karakteristiske nisse blev fulgt op året efter i ”Hans Peters Julehæfte”. I dette hæfte er nisserne mere spændstige og udtryksfulde i kropssprog og mimik. I flere årtier fulgte hæfterne, ”Julegaven”, som interesserede forretninger kunne bestille med deres firmanavn, mod betaling.

Frederik Brammings nisser kom vidt omkring

Der var ikke grænser for efterspørgslen på hans eminente streg: Samlebilleder til ”Danmarks” nye album med dyrefabler. Tegneserier, idrætsblad, kort, blade, bestillingsarbejde til reklame o.m.a. I anledning af 100 året for Frederik Brammings fødsel i 2011 blev Frederik årets julemærkekunstner.

Mange firmaer bestilte Brammings muntre nisser. Man fik trykt firmanavn på kalendere, julehæfter, juleposer, han tegnede julekalendere der kunne ”aktiveres”: Telefon til julemanden fra 1945, nisseteater, svævebane og nissernes rutschebane fra 1951, som blev genoptrykt i 1970. Med juleuroerne viste Bramming sig fra sin mest konstruktive, ide- og fantasirige side. Der var nissekarussel, flyvemaskine og gås, nisser på rumfart, som man skulle klippe ud af helark og klistre sammen.

Med sin spontane arbejdsglæde havde han evnen til at tegne, så figurerne sprudlede af humor og lune.

De rigtige kravlenisser

Allerede omkring 1900 udgav Aksel Jacobsens forlag billedark med nisser, som kunne klippes ud og anbringes rundt omkring i hjemmet. De næste årtier fulgte flere af slagsen, men det var Frederik Bramming, som i 1947 fandt på begrebet ”kravlenisser” i muntre klippeark udgivet af Kunstforlaget Alliance. De første to ark udkom i 80.000 eksemplarer. Bramming kravlenissernes succes fortsatte de næste årtier. Forlaget Pobra har genoptrykt mange af Brammings kravlenisseark. De kan købes i VejleMuseernes hyggelige museumsbutik i Spinderihallerne.

Allerede i 1948 var der tolv andre tegnere der med egen streg udgav de fornøjelige hyggespredere.

Kilde: Nisser her, der og alle vegne af Anders Hjorth-Jørgensen fra forlaget desAHJn

Tekst: Hanne Damgaard Hansen, Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum