Kravlenissen – en dansk opfindelse

Julestue og særudstilling på Museet i Vandel

Kravlenisser på Randbøl Sogns Museum, Grindstedvej 30, 7184 Vandel

Årets juleudstilling på museumsloftet omhandler kravlenissens historie. Museet er julepyntet med juletræ i den gamle skolestue og gammeldags julepynt i alle rum. Kig ind i åbningstiden torsdage kl. 10-16.

Udstillingen viser 40 forskellige kravlenisse-helark med overvægt af Frederik Brammings kendte nisser med nissehuer uden kvast.

 

Frederik Vilhelm Bramming blev født den 23.1.1911 i Frederikshavn. Hans far, som var en dygtig forretningsmand, døde i 1915, og i 1922 flyttede hans mor Emily til hovedstaden. Frederik startede i 5. klasse på kommuneskolen ved Sundholm på Amager. Han begyndte at tegne i skolen, og da han afsluttede realeksamen i 1928, gav hans lærer Thorvald Rifbjerg (Klaus Rifbjergs far) en skriftlig anbefaling. ”Frederik er en særdeles flink og velbegavet ung mand med et godt humør. Da han har ganske afgjorte Anlæg for Tegning, er det muligt, at han på det Område med Tiden vil kunne blive noget betydeligt”

Bonnéns og Bergenholz

Frederik kom i kontorlære, som hans mor ønskede. Det var ikke noget for ham, så efter elevtiden søgte han optagelse på Folmer Bonnéns tegne- og maleskole. Igennem de to år, Frederik fulgte uddannelsen, udviklede han sin runde humoristiske stil. I 1934 kom den ganske unge dreng til reklamebureauet Bergenholz i Vesterbrogade, Kbh. Her havde man et tegnefilmstudio, hvor Frederik lærte at animerede reklamefilm.

Frederik udtalte engang: ”At lave reklamefilm er virkelig noget, man lærer at tegne af, for når figurerne skal bevæge sig, kan man ikke nøjes med at tegne én synsvinkel, men man må tegne alle faser”. I Frederik Brammings efterladte arkivmateriale, kan man se, at han har medvirket ved tilblivelsen af flere reklamefilm bl.a. for Nilfisk.

I 1936 udgav Bergenholtz et reklamehæfte ”Peters Julerejse”. Det var dette år, Brammings glade nisser satte sit præg på den danske jul. Den karakteristiske nisse blev fulgt op året efter i ”Hans Peters Julehæfte”. I dette hæfte er nisserne mere spændstige og udtryksfulde i kropssprog og mimik. I flere årtier fulgte hæfterne, ”Julegaven”, som interesserede forretninger kunne bestille med deres firmanavn, mod betaling.

Frederik Brammings nisser kom vidt omkring

Der var ikke grænser for efterspørgslen på hans eminente streg: Samlebilleder til ”Danmarks” nye album med dyrefabler. Tegneserier, idrætsblad, kort, blade, bestillingsarbejde til reklame o.m.a. I anledning af 100 året for Frederik Brammings fødsel i 2011 blev Frederik årets julemærkekunstner.

Mange firmaer bestilte Brammings muntre nisser. Man fik trykt firmanavn på kalendere, julehæfter, juleposer, han tegnede julekalendere der kunne ”aktiveres”: Telefon til julemanden fra 1945, nisseteater, svævebane og nissernes rutschebane fra 1951, som blev genoptrykt i 1970. Med juleuroerne viste Bramming sig fra sin mest konstruktive, ide- og fantasirige side. Der var nissekarussel, flyvemaskine og gås, nisser på rumfart, som man skulle klippe ud af helark og klistre sammen.

Med sin spontane arbejdsglæde havde han evnen til at tegne, så figurerne sprudlede af humor og lune.

De rigtige kravlenisser

Allerede omkring 1900 udgav Aksel Jacobsens forlag billedark med nisser, som kunne klippes ud og anbringes rundt omkring i hjemmet. De næste årtier fulgte flere af slagsen, men det var Frederik Bramming, som i 1947 fandt på begrebet ”kravlenisser” i muntre klippeark udgivet af Kunstforlaget Alliance. De første to ark udkom i 80.000 eksemplarer. Bramming kravlenissernes succes fortsatte de næste årtier. Forlaget Pobra har genoptrykt mange af Brammings kravlenisseark. De kan købes i VejleMuseernes hyggelige museumsbutik i Spinderihallerne.

Allerede i 1948 var der tolv andre tegnere der med egen streg udgav de fornøjelige hyggespredere.

Kilde: Nisser her, der og alle vegne af Anders Hjorth-Jørgensen fra forlaget desAHJn

Tekst: Hanne Damgaard Hansen, Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum

Hvad kan du bruge arkivet til  ?

Randbøl Sogns Lokalarkiv er et godt sted at henvende sig, hvis du har interesse i at vide mere om  fx. din nyerhvervede ejendom - mange af de ældre ejendomme i fx. Vandel har ofte været anvendt til erhverv - og specielle brug under 2. verdenskrig af tyskerne.

På lokalarkivet kan du studere Randbøl Sogns historie.

Hvis din forening har jubilæum og et jubilæumsskrift er på tale - så kik forbi.

Slægtsforskning er populært. Vi har kirkebøger og folketællinger fra 17-tallet til 1910 - og måske er der indleveret en skudsmålsbog eller soldaterbog fra netop den onkel du søger

.

 

Hver torsdag mødes ca.5 - 10 frivillige på arkivet for at behandle de indkomne arkivalier og registrere dem for eftertiden.

Alle arkivalier behandles i overensstemmelse med arkivlovens regler om fx. hemmeligholdelse af oplysninger i et bestemt antal år m.m. - og samtlige medarbejdere har naturigvis tavshedspligt.

Billeder, kort og andre papirer opbevares betryggende i syrefri emballage så også vore efterkommere kan få glæde af dem.Vi er i gang med at digitalisere registreringen af arkivalierne. Du kan søge i det digitalt registrerede materiale fra arkivet på Arkiv.dk

 

  •  

 

Vi passer på historien

Lokalarkivet er Randbøl Sogns fælles hukommelse og arkivet rummer en guldgrube af oplysninger om sognet - om de mennesker, der boede her og om områdets erhverv, foreninger, begivenheder, personfortællinger og meget, meget mere.


Arkivets formål

Randbøl Sogns Lokalarkiv har tre hovedformål:

  1. Indsamling af arkivalier. Vi modtager og indsamler arkivalier fra lokalområdet.
  2. Opbevaring. Forsvarlig opbevaring og arkivering som foregår efter SLA´s (Sammenslutningen af lokalarkiver i Danmark) anvisninger.
  3. Formidling. Arkivalierne er offentligt eje og skal være til rådighed i henhold til arkivlovens bestemmelser (ikke alt må offentliggøres og medarbejderne på arkivet er underlagt tavshedspligt)

Vi er i gang med at digitalisere registreringen af arkivalierne. Du kan søge i det digitalt registrerede materiale fra arkivet på Arkiv.dk .

Tøv en kende 

- før du smider ud

Din hjælp er nødvendig. Arkivet tager gerne imod, hvad du ligger inde med af

  • Protokoller og referater fra igangværende og nedlagte foreninger i Randbøl, Vandel, Randbøldal, Frederikshåb og Bindeballe - ja fra hele Randbøl Sogn.
  • Papirer fra selvstændige erhvervsdrivende som kan have lokalhistorisk interesse (regninger, reklamer, vejledninger etc.etc.)
  • Skøder og aftægtskontrakter.
  • Breve, postkort, attester og sange som kan fortælle en god historie
  • Kort, avis- og tidsskriftsartikler . videoklip, dias og film mm
  • Fotografier med navne samt hvor og hvornår billedet er fra - kan evt. scannes så du får dit billede igen.

Arkivets samling skal hele tiden udvides og forbedres, så billedet af egnen bliver mere nuanceret, og så udviklingen kan følges helt op til i dag.

I dag er historie i morgen.

Gå på jagt på loftet, i kælderen, i skufferne og på andre gemmesteder. Der er måske gemt nogen historisk interessant materiale, som lokalarkivet kan bruge. Når du rydder op i de gamle gemmer, så tænk altid på dit lokalarkiv. Giv arkivet papirer og billeder i stedet for at kassere dem.

Det kan jo være nyt materiale, der kan give oplysninger om personer, familier, ejendomme eller måske hele lokalsamfundet.

Smid aldrig papirer og billeder ud, før du har talt med arkivet.

Klausuleret materialer

Materiale, som du synes er for privat til, at alle skal have adgang til det, kan efter aftale  blive klausuleret i en kortere eller længere periode.

 

Hvem arbejder på arkivet ?

Hver torsdag mødes ca.5 - 10 frivillige på arkivet for at behandle de indkomne arkivalier og registrere dem for eftertiden.

Alle arkivalier behandles i overensstemmelse med arkivlovens regler om fx. hemmeligholdelse af oplysninger i et bestemt antal år m.m. - og samtlige medarbejdere har naturigvis tavshedspligt.

Billeder, kort og andre papirer opbevares betryggende i syrefri emballage så også vore efterkommere kan få glæde af dem.


Hvordan kommer du i kontakt med arkivet ?

Museet og lokalarkivet er åbent hver torsdag kl. 10.00 - 16.00 

Aftale om åbning af museet eller arkivet uden for åbningstiderne kan træffes med Svend  Aage eller Søren.

- du kan oså sende en mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Adressen er

Grindstedvej 30, 7184 Vandel

 


Randbøl Sogns Lokalarkiv og Museum

Museet er selvstændigt og foreningsdrevet

Entré museet: Det koster ikke noget at besøge museet, hvis man går rundt på egen hånd, men vi tager gerne imod frivillige bidrag.

Aftalte rundvisninger mod betaling: Enkeltbesøg: Kr. 40 pr. person, hvis man ønsker en guidet rund- visning, hvor en af de frivillige viser rundt i udstillingerne og for- tæller om disse.

Gruppe-rundvisning (4 pers. og derover) Kr. 150,-

Guidet historisk byvandring: Kr. 150 / time
Besøg uden for normal åbningstid (torsdage kl. 10-16): Kr. 150,-

page1image348518160

Randbøl sogns Lokalarkiv:

Henvendelser til arkivet koster ikke noget, men hvis disse medfører tids- forbrug på over 1⁄2 time eller ydelser i form af kopiering af tekst, billeder, digital kopi, CD / DVD m.m., kan der forekomme brugerbetaling.

Arkivet modtager gerne arkivalier af lokalhistorisk relevans. Ligeledes modtages relevante museumsgenstande.
Arkivet er åbent om torsdagen kl. 10-16.

På forhånd tak for alle bidrag

Grindstedvej 30, 7184 Vandel Telefon 7588 5489 E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.