SEIDELIN FAABORG

Danmarks længst fungerende pottemagerværksted

Udstilling på Randbøl Sogns Museum

I rækken af udstillinger af genstande fra samleres gemmer vises i januar – marts 2018 et udvalg af keramik fra Seidelins pottemagerværksted i Fåborg. Udstilleren er denne gang Annie Seidelin Roi, Billund, der er i familie med pottemagerne fra Fåborg.

Fåborg har haft arbejdende pottemagere de seneste tre hundrede år, men da pottemager Erik Bøgebjerg Bendtsen flyttede sin forretning til København i 2005, var det slut.

I 1845 åbnede en ung pottemager ved navn Carl Knudsen forretning på Torvet i Fåborg, og i 1906 overtog Peter Seidelin senior værkstedet. 

I årene fremover gjorde han sin keramik kendt landet over, og i 1949 overtog hans søn, der også hed Peter Seidelin, pottemageriet.

Undervejs hed værkstedet Faaborg Lervare Fabrik, men det var især den finere keramik, værkstedet var og stadig er kendt for.

- Seidelin-keramik er meget eftertragtet blandt samlere.

Den ældste Seidelin var især påvirket af keramiker Herman A. Kähler fra Næstved, som han arbejdede hos en overgang. Han har til Seidelin-familiens slægtsbog udtalt: ”Den gang, da jeg arbejdede hos Kähler, var keramik og finere pottemagerting prydgenstande, men jeg ville gøre hverdagstingene smukke, og for dette har jeg stræbt fra min første dag som selvstændig pottemager”.
Efter at hans søn overtog forretningen, blev der i 1950 installeret en el-ovn. Hovedparten af produkterne forblev drejede og ikke støbte værker. Ovnen medførte dog en bedre og mere ensartet brænding, og det er især derfor, man kan kende forskel på de to gange Seidelins værker, som ellers var meget ens.

De ældste genstande er mærket FAABORG, - de nyere SEIDELIN FAABORG.

Siden Peter Seidelin junior solgte sit pottemageri i 1975, har Faaborg Museum samlet og udvidet samlingen af Seidelin-genstande.